25.2.2009

In Memoriam: "Jade" Softouch Moccachino

(Ch Fanfares Special Export - Ch Softouch Pinquana)
* * * * *

Vuosi on nyt kulunut siitä kun Jade sairastui (ja lopulta menehtyi) autoimmuunisairauteen nimeltään SLE (Systeminen Lupus Erythematosus). Muistan vielä sen ajan kuin eilisen ja varsinkin sen miten vaikea oli löytää tietoa tästä harvinaisesta autoimmuunisairaudesta.

Haluankin nyt jakaa tietoni SLE:stä, jos siitä olisi tulevaisuudessa hyötyä ihmiselle, jonka koira mahdollisesti sairastuu kyseiseen autoimmuunisairauteen.

Ehdottomasti parasta tietoa sairaudesta löytyy rhodesiankoira Oonan sivuilta ja englannin kielellä Provetin sivuilta.

Jaden sairastaessa kirjoitin myös itselleni SLE-päiväkirjaa (pdf), jonka olen nyt valmis jakamaan niille, jotka kaipaavat henkilökohtaisia kokemuksia tästä sairaudesta.

Toivon todella, että tästä on vielä jollekulle apua tulevaisuudessa. Olen aina valmis antamaan vertaistukea SLE:tä sairastavien koirien omistajille, sitä ainakin itse olisin kovasti vuosi sitten kaivannut.

*  *  *  *  *

Jade had Systemic Lupus Erythematosus (SLE), which was diagnosed in the end of February 2008. We couldn't find treatment that would have worked, so it was time to let Jade go.

If you know someone who has a dog with this rare autoimmune disease and needs
someone to talk to, I'm always ready to share my story with Jade.

Links:
http://www.provet.co.uk/health/diseases/sle.htm
http://www.rr-oona.com/DLE/AI-SLE-eng.html

1 kommentti:

  1. Moikka!
    Meillä koira alkoi oireilla viime kesänä. Toistuvia eturauhastulehduksia ja pigmentin vaalenemista sekä haavaumia suun limakalvoilla.

    Eläinlääkäri hoiti eturauhastulehdusta ja sanoi että koirallamme on joku allergia. Kortisonipiikillä oireet pysyivät poissa. Nyt taas loppuvuodesta oireet ilmaantuivat ja päätettiin lähteä imatralle eläinlääkäriin koska häntä oli kehuttu.

    Epäili heti että koiralla autoimmuuni-ihosairaus ja otettu Ana- koe olikin positiivinen. Sai silloin tammikuussa kortisonipiikin ja Atopica vet lääkityksen. Oireet eivät pitkään pysyneet poissa ja nyt huomasin että hihnaa laittaessa koira aristeli päätä. Tutkin ja huomasin että toissa korvassa kuivunut verikökkö ja kun poistin sen niin siellä oli haavauma. Ajattelin että pentukoiramme olisi purrut mutta ilmeisesti näin ei ollut.

    Miltä sinusta kuulostaa, onko koirallamme SLE sillä eläinlääkäri ei varsinaista nimeä sairaudelle antanut.

    Ja osaatko sanoa miten pahalta kuulostaa koiran tilanne, itseä mietityttää ja tieto lisää tuskaa kun netissä surffailee.

    VastaaPoista