4.3.2009

L-karnitiini


Tänään sain haettua eläinlääkäriasemalta tilaamani L-karnitiinipurkin (Carniking).

Vetcare-sivuilta lainattua:

"Sydänlaajentuman osasyynä dilatoivassa kardiomyopatiassa voi joillakin roduilla olla L-karnitiinin paikallinen puute tai kuljetushäiriö. Karnitiinin puute vaikeuttaa sydämen pumppausta, sillä sitä tarvitaan rasvahappometaboliassa ja rasvahapot ovat sydänlihaksen pääasiallisin energian lähde. Karnitiinin puute on osasyynä bokserin, dobermannin ja amerikan cockerspanielin sydänlaajentumassa, mutta sillä on vaikutusta myös tanskandogilla, irlanninsusikoiralla ja newfoundlandinkoiralla. Karnitiinin puutetta on vaikea diagnosoida, sillä sydänlihaksen biopsiaa ei käytännössä tehdä.


Vaste karnitiinin lisäykseen on yleensä nopea ja koiran yleiskunto paranee jo 1-4 viikossa. Karnitiini ei kuitenkaan palauta sydämen pumppauskykyä täysin normaaliksi eikä se vähennä rytmihäiriöitä." (http://www.vetcare.fi/index.php?id=163).




Sagalla ei siis dilatoivaa kardiomyopatiaa vielä voitu todeta (oireitahan ei ole, ainoastaan mahdolliset viittaavat merkit sydänultrassa), mutta varmuuden vuoksi ajattelin kokeilla L-karnitiinin lisäämistä Sagan ruokavalioon. Haittaahan karnitiinistä ei kuitenkaan ole, vaikka diagnoosia ei ole vielä pystytty tekemään. Carniking-tuotetta sain tilattua oman eläinlääkärini kautta ja hintaa 200 gramman purkille tuli 55,80 euroa. Jauhetta syötetään 1 gramma 2-3 kertaan päivässä, joten se riittää 2-3 kuukaudeksi.

Toivotaan, että tuotteesta on hyötyä. :)

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti